Catalonië  is één van de zeventien Spaanse autonome gemeenschappen. De hoofdstad van Catalonië is Barcelona. De regio ligt aan de kust van de Middellandse Zee en heeft een kustlijn van 580 kilometer waaronder de Costa Daurada.

Tientallen jaren reeds is er het streven naar onafhankelijkheid. Het gezicht van de strijd werd Carles Puigdemont die op 1 oktober 2017 een referendum organiseerde over de vraag of Catalonië onafhankelijk van Spanje wou zijn. Met deze raadpleging negeerde de regioregering niet alleen de Spaanse nationale regering, maar ook een uitspraak van het Spaanse grondwettelijk en de Spaanse grondwet, waarin staat dat Spanje als één natie verbonden moet blijven. Op 27 oktober 2017 stemde het Catalaanse parlement anoniem over de onafhankelijkheid.

Kort na de onafhankelijkheidsverklaring is de Catalaanse regiopresident Puigdemont, met enkele leden van zijn kabinet, naar België vertrokken om aan vervolging door de Spaanse justitie te ontkomen. Negen personen die in Catalonië waren gebleven, hebben zich bij de Spaanse justitie moeten melden omdat ze verdacht worden van rebellie en misbruik van overheidsgelden. Ze kregen tussen de negen en dertien jaar gevangenisstraf. Een aantal anderen zijn vooralsnog niet berecht omdat zij buiten Spanje verblijven, waaronder Carlos Puigdemont die in België , hij betrekt een riante woning in Waterloo.